Sim only, 5 vragen en antwoorden

Wat is een sim only abonnement?

Bij een sim only abonnement krijg je geen nieuwe telefoon bij je abonnement. Je krijgt alleen een nieuwe simkaart en plaatst deze op de datum waarop het nieuwe abonnement ingaat in je huidige telefoon. Met een goedkope sim only aanbieding kan je veel besparen omdat je niet via de maandelijkse kosten de prijs van een nieuwe smartphone hoeft terug te betalen. Want een gratis of goedkoop toestel bij het aangaan van een nieuw contract betaal je natuurlijk uiteindelijk altijd via de maandlasten aan de provider terug.

Sim only - Is jouw toestel geschikt?

De meeste telefoons die in Nederland worden verkocht zijn simlock vrij, d.w.z. te gebruiken met simkaarten van alle providers. Alleen bij telefoons die worden aangeboden met prepaid tegoed kan het nog voorkomen dat de provider een simlock op het toestel zet, om te voorkomen dat de klant gelijk na het opmaken van het eerste beltegoed switcht van provider.

Je kan eenvoudig controleren of je toestel simlock vrij is, door een simkaart van een andere provider (bijv. van een vriend(in) of familielid) te plaatsen en te controleren of je het toestel ook met deze simkaart kan gebruiken. Een toestel met simlock zal bij het opstarten een melding “Onbekende simkaart” of iets dergelijks geven.

Moet ik overstappen?

De prijzen op de website van een provider gelden zowel voor overstappen (als je nu een andere provider hebt) als verlengen (als je nu al bij betreffende provider klant bent). Tegenwoordig hanteren de providers gelijke tarieven voor nieuwe en bestaande klanten, dat is wel zo eerlijk. Bij het overstappen kan je nummerbehoud aanvinken, dan regelt de nieuwe provider de opzegging van je huidige contract en het overnemen van je bestaande nummer (zie volgende kopje). Leg dus bij het sim only vergelijken gerust ook eens de prijzen van de andere providers naast die van je huidige.

Behoud ik mijn nummer bij overstappen?

Ja, bij alle providers kan je bij het aanvragen van je nieuwe sim only abonnement nummerbehoud selecteren. Je voert dan je huidige mobiele nummer, provider en einddatum van je huidige contract in, waarna de nieuwe provider het overstappen en nummerbehoud regelt. Op de dag waarop je nieuwe contract ingaat wissel je eenvoudig van sim kaart en kan je gelijk weer verder bellen, appen en internetten.

Sim only vergelijken - Waar moet ik naast de prijs nog meer op letten?

Je kunt natuurlijk voor de laagste kosten gaan, maar let er bij het sim only vergelijken ook op dat er grote verschillen tussen de providers en abonnementsvormen zijn als het gaat om:

  • Bereik: Alle mobiele providers hebben tegenwoordig landelijk bereik, wel zijn er altijd nog plekken in Nederland (vooral in dunbevulkte of bosrijke gebieden of panden met stalen constructies) waar het bereik met KPN en Vodafone beter is, omdat zij een lagere GSM frequentie gebruiken die over het algemeen doordringender is. Als je vaak op dit soort plaatsen met slechter bereik bent kan dit een reden zijn om voor deze (over het algemeen wat duurdere) providers te kiezen.
  • Internetsnelheid: KPN en Vodafone lopen hierin voorop met een vrijwel landelijke 4G dekking. De goedkopere abonnementen hebben vaak een wat “geknepen” internetsnelheid. Als je veel onderweg gebruik maakt van streaming apps zoals Spotify of YouTube, kan dit vervelend zijn.
  • Looptijd van het contract: Een langer lopend contract is uiteraard vaak goedkoper, maar dan zit je dus ook voor langer aan het sim only abonnement vast. Je moet dan wel zeker weten dat je nog een tijdje met je huidige toestel verder kunt.
  • Kosten in het buitenland: Ben je regelmatig in het buitenland en wil je daar ook kunnen bellen en internetten? Dan is het de moeite waard om ook de buitenlandtarieven van de verschillende providers mee te nemen bij het sim only vergelijken
  • Hoe werkt het verbruik van de maandelijkse bundel? Bij HollandsNieuwe krijg je bijvoorbeeld 550 minuten OF MBs. Na 250 minuten en 300 MB dataverbruik is deze bundel dus op. Een bundel van bijvoorbeeld T-Mobile met 550 minuten EN 550 MBs is dan weliswaar duurder, maar daarbij kan je dus in feite dubbel zoveel bellen en internetten. Wij tonen in de resultaten bij het sim only vergelijken of het een EN of OF bundel betreft.
  • Kosten buiten de bundel: Het is in ieder geval verstandig om een bel/internetbundel te kiezen die wat ruimer is dan je gemiddelde verbruik. Op die manier kom je in maanden waarin je wat meer belt of internet niet gelijk buiten je bundel. De kosten nadat je bundel op is zijn vaak aanzienlijk hoger dan die van de minuten of MB's binnen je bundel, en dit verschilt per provider.