Opticien

Opticien

Wanneer je zicht minder wordt voor veraf of dichtbij of misschien voor beide afstanden, dan dien je een bezoekje te brengen aan de opticien. De opticien kan namelijk heel nauwkeurig je ogen opmeten en kijken of je een sterkte nodig hebt. Een oogmeting zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren en de opticien zal binnen deze tijd verschillende testen afnemen. Als de oogmeting is gedaan kan de opticien je vertellen welke sterkte je nodig hebt in een bril of contactlenzen om alles weer scherp te zien.

Mocht je slecht zicht hebben en de opticien kan met een sterkte (vaak gebruikt de opticien hiervoor een pasbril) geen verbetering in scherp zicht bereiken, dan zal er een andere oorzaak zijn voor het slechte zicht en zal de opticien je doorverwijzen naar de huisarts of oogarts. Bij een doorverwijzing naar de huisarts of oogarts zal de opticien zijn of haar bevindingen op papier zetten voor de huisarts of oogarts, ook zal hij de visus (in hoeverre kan men details op afstand van elkaar onderscheiden) op het papier noteren.

Heeft men wel een correctie nodig om alles weer scherp te zien en haalt men deze correctie een goede visus dan kan dit door middel van een bril of contactlenzen corrigeren. In de bril of in de contactlenzen kan zowel een min als plussterkte zitten om alles weer scherp te zien. Ook hebben veel mensen bovenop de plus en min sterkte nog een extra cylinder nodig in de correctie om alles weer scherp te zien. Een cylinder heeft men nodig als de krommingen van het oog niet in alle richtingen even krom zijn, men moet dan in 2 richtingen die op loodrecht elkaar staan anders gecorrigeerd worden.

Kies je voor een bril om alles weer scherp te zien dan heb je tegenwoordig de keuze uit veel verschillende modellen. Monturen zijn er zowel in ronde als rechthoekige vorm en monturen zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen zoals metaal, kunststof en zelfs hout. De glazen die in het montuur komen kunnen voor veraf of dichtbij zijn, ook kunnen de glazen beide afstanden corrigeren, men spreekt dan over multifocale glazen of bifocale glazen.

Vindt je een bril niet mooi dan kun je ook voor contactlenzen kiezen, deze kunnen je ogen corrigeren maar er verandert in dit geval niks aan je uiterlijk. Contactlenzen zijn verkrijgbaar als sferische, torische (met cylinder) of multifocale uitvoering. Je kunt contactlenzen zowel als harde lenzen als zachte lenzen bestellen. De meeste mensen kiezen echter voor zachte lenzen en ook de opticien zal deze in de meeste gevallen adviseren. Bij de moeilijkere sterktes kan de opticien eventueel harde lenzen adviseren. Kies je voor lenzen dan dien je deze te onderhouden met lenzenvloeistof en deze kan je zowel online als bij de opticien bestellen.